• Utama
  • Pascasiswazah
  • Program PHD

NEC 0210 - Arts (Broad Programme)

Name of the programme (as in the scroll to be awarded):

Doktor Falsafah Seni

Doctor of Philosophy in Arts

(NEC 0210- Arts not further define) MQA/PA 10915

Objektif Program (PEO)

PEO
PEO1

Menentusahkan dan mencipta penyelesaian kepada isu dengan pengetahuan mendalam tentang amalan / penyelidikan dalam bidang seni lukis dan seni reka yang berkaitan.

(MQF 1, MQF 2, MQF 3a)

PEO2

Mereka bentuk dan mencipta penyelesaian novel dengan memanfaatkan teknologi digital semasa dan teknik numerik dalam menyelesaikan masalah baru berkaitan dengan akademia dan/atau industri.

(MQF 3d, MQF 3e)

PEO3

Menghurai isu dalam bidang seni lukis dan seni reka sebagai peneraju yang melibatkan pihak berkepentingan secara tegas dan berwibawa bagi memastikan amalan etika dipatuhi.

(MQF 3c, MQF 3f, MQF 5)

PEO4

Mendokong pembelajaran sepanjang hayat dan menyokong keusahawanan dalam mempertingkatkan profesion dan industri.

(MQF 3b, MQF 4a, MQF 4b)

Hasil Pembelajaran Program (PLO)

Selepas mengikuti program Doktor Falsafah Seni dengan jayanya, pelajar akan:

PLO 1

Mengintegrasi pengetahuan dari pelbagai disiplin melalui pemahaman mendalam dan sistematik berkaitan bidang seni lukis dan seni reka.

(MQF1);

PLO 2

Mengembangkan bidang ilmu berteraskan idea kendiri dan asli melalui kesarjanaan tinggi, dalam bidang penyelidikan masing-masing.

(MQF2);

PLO 3

Membuat analisis, penilaian dan sintesis secara kritikal dalam menjana idea baharu, teori, proses, produk dan amalan termaju.

(MQF3a);

PLO 4

Mempamerkan kemahiran berkomunikasi dan berinteraksi secara berkesan dalam kerja lapangan yang melibatkan pihak berkepentingan.

(MQF5);

PLO 5

Mempersembahkan dapatan penyelidikan dan berinteraksi dengan pakar bidang dan pengamal melalui pelbagai platfom termasuk penggunaan teknologi digital.

(MQF3f);

PLO 6

Menggunakan kemahiran numerasi secara sistematik dalam penganalisaan data dan dapatan kajian.

(MQF3b, MQF3c);

PLO 7

Menunjukkan kemahiran pengurusan, autonomi dan kepimpinan dengan komitmen terhadap amalan profesional dan etika dalam memberikan perkhidmatan inovatif atau kreatif.

(MQF3d, MQF3e);

PLO 8

Mensintesis amalan inovasi serta berminda keusahawanan untuk pembangunan kendiri.

(MQF4a, MQF4b)

ENTRY REQUIREMENT

Doctoral Degree by Research

• A master’s degree in the field or related fields accepted by Senate;

or

• Other qualifications equivalent to a master’s degree recognised by the Senate;

or

• Master’s candidates possessing a Bachelor’s Degree with CGPA 3.30 and above may apply for conversion to the Doctor of Philosophy Programme subject to terms;

or

• Candidates possessing a Bachelor’s Degree with CGPA 3.70 and above may apply for direct admission to the Doctor of Philosophy Programme subject to terms.
  • For PhD in Arts, the additional admission requirement are:

AND

• Pass an interview OR submission of portfolio determined by the HEP as required.

Language Requirements (International Candidates)

• All international candidates must fulfil minimum language requirements according to programmes as follows:
No Programme TOEFL IBT/IBT Home Edition IELTS MUET Cambridge English Qualifications and Tests
1 Finance 600 79 6.5 Band 4 176
2 Medicine/Health Sciences/Pharmacy 550 60 6.0 Band 4 169
3 Business Administration 550 60 6.0 Band 4 169
4 Accounting 550 46 5.5 Band 4 160
5 Law 600 60 6.0 Band 4 169
6 Computer Science 550 60 6.0 Band 4 169
7 English Language 600 60 6.0 Band 4 169
8 Education 550 60 6.0 Band 4 169
9 Art 550 46 5.5 Band 4 160
10 Other Programmes 500 42 5.0 Band 3 154

Exemptions are given to those:

1. Who obtained degree from the following countries which are using English in their education system; Anguilla, Antigua & Barbuda, Australia, Bahamas, Barbados, Bermuda, Botswana, British Indian Ocean Territory, British Virgin Islands, Cameroon, Canada, Cayman Island, Dominica, Falkland Island, Federated States of Micronesia, Fiji, Gambia, Ghana, Gibraltar, Grenada, Guam, Guernsey, Guyana, India, Ireland, Isle of Man, Jamaica, Jersey, Kenya, Kiribati, Lesotho, Liberia, Madagascar, Malta, Marshall Islands, Mauritius, Montserrat, Namibia, Nauru, New Zealand, Nigeria, Pakistan, palau, Papua New Guinea, Philippines, Rwanda,Saint Helena, Saint Kitts & nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Samoa, Seychelles, Sierra Leone, Singapore, Soloman islands, South Georgia and the South Sandwich Islands, Sri Lanka, Sudan, Swaziland, Tanzania, Trinidad & Tobago, Turks & Caicos Islands, U.S Virgin Islands, Uganda, United Kingdom, USA, Zambia, and Zimbabwe.
  1. Who obtained a degree from any Malaysian Higher Learning Institutions which use English as their medium of instruction.
  1. Who will write their thesis in Malay or Arabic language.
  • These language requirements are applicable to all international candidates who enrolled in Research, Mixed Mode and Coursework programmes.